понедельник, 12 ноября 2012 г.

Магічне царство української мови

       6 листопада 1997 року згідно Указу Президента України наш національний календар поповнився ще одним святом - Днем української писемності та мови, який ми щорічно відзначаємо 9 листопада в день вшанування пам'яті Преподобного Нестора-Літописця.
     З нагоди свята 12 листопада з учнями 9 класу проведено турнір мовознавців "Красива, ніжні і дзвінка мова Шевченка, Лесі і Франка". Захоплюююча боротьба відбулася між командою хлопців "Знавці рідного слова" (капітан Топчій Є.) та командою дівчат "Мовознавці" (капітан Витерайло О.) Знання гравців оцінювали члени журі у складі: кл.керівник Линнник Т.Ю. та бібліотекар філії Савченко В.В.
     








        З давніх-давен людей перевіряли на кмітливість, мудрість, уважність і дотепність за допомогою загадок. І тому перший конкурс загадок  "Слово - це не дивина(зустрічаєш мало не щодня)" показав, що команди готові до змагань. Із азартом приймали участь діти у всіх конкурсах та вікторинах, а їх було немало: конкурс "Так або ні" (із тверджень ведучої потрібно вибрати правильний варіант), вікторина "З історії слів" ( запитання і три варіанти відповідей, потрібно вибрати одну - правильну), мовна гра "Коректор" (знайти помилки у словах). У конкурсі під назвою "Чарівники рими" гравці спробували себе у ролі поетів ( скласти вірш за наданими кінцевими словами). І з цим завданням справилися дуже вправно.А свої акторські здібності команди показали у конкурсі "Мова жестів теж прекрасна" ( жестами потрібно було показати певне прислів'я, але так, щоб суперники змогли його відгадати). Конкурс "Мовне асорті" показав, як учасники турніру знають лексику, фонетику, орфографію рідної мови та народні свята українців (протягом 1хв. дати відповіді на запитання).    
   








            Показали свою ерудицію і капітани команд: 1 завдання "Виправ помилку" ( правильно вказати авторів поетичних рядків), 2 завдання "Знайди приховані слова" (у запропонованому ряді слів відшукати інші і пояснити їх значення).
      Із рахунком 43 на 33 перемогу  виборола  команда хлопців "Знавці рідного слова". Неабиякі знання показали у турнірі капітан Топчій Євген та член команди Сліпаков Ігор. Команда переможниця нагороджена "Грамотою", команда "Мовознаці" отримала "Диплом" за участь у грі.
        До заходу була оформлена тематична викладка літератури "Мови чисте джерело", на якій були представлені, крім книг, вислови відомих письменників та поетів про мову.

Комментариев нет:

Отправить комментарий